Terminsslut – en överlevnadsguide

Du springer och du springer men kommer ingenstans. Det finns ingenstans att ta vägen. På bägge sidor om dig finns enorma travar av böcker, den ena tyngre och mer obegriplig än den andra, som formar en smal gång. I ena änden av gången ligger ofärdiga uppsatser, enorma prov och bortglömda vänner. I andra änden står lärarna med den röda pennan i högsta hugg – redo att märka dina betyg för livet om du inte ”tar dig i kragen”.
T
erminsslut.



Känner du igen dig? Du tycker att du har haft kontroll hela terminen men plötsligt verkar det som att dagarna blivit kortare och din kalender tycks ha tappat minst ett par dagar/vecka. Det är lätt att skylla på lärarna och racka ner på deras förmåga att planera, och visst – vissa gånger skulle lite planering och samarbete göra tillvaron för eleverna lite lättare. Men, med ekel matematik kan man lät räkan ut att om man inte vill ha rester till nästa termin, bli klar med alla kurser men ändå studera på heltid fram till sista dagen då måste tentor och annat otrevligt samlas någon stans. Det hjälper dig inte heller att skylla på lärarna, du måste lära dig att överleva. Det finns inget enkelt sätt och ingen universallösning (som vanligt så är vi människor olika och olika tekniker fungerar olika bra, underbart eller hur?!), men ni ska få några punkter som är viktiga och som fungerar för mig.

 

Prioritera & Planera

Så länge du inte går i första klass köper jag inte att ”du inte är förberedd”. Du vet att terminsslutet kommer, du vet vilka ämnen so ska vara klara innan jul och även om du kanske inte vet exakt vad som ska göras så vet du att det med stor sannolikhet kommer bli lite körigt. Så planera in detta. Panera inte in 100 fikadejter med kompisarna, 14 tusen möten med föreningen eller liknande de sista veckorna innan jul. Har man mycket att göra måste man prioritera och skolan är ganska viktig.

Sedan
så fort du får reda på vilka prov, inlämningar osv du ska ha innan lovet så planerar du in dessa plus hur lång tid varje uppgift kommer ta. Och planera hellre in en extra timme än för lite.

 

Något roligt
Någon hobby bör alla ha och jag tror alla har det, om man tänker lite utanför lådan. En hobby måste inte vara fotboll, handboll eller teater. En hobby kan vara att läsa, att skriva, att träffa en kompis, eller titta på film. Prioritera aldrig bort ditt roliga helt och hållet. Visst kanske du inte hinner med detta flera timmar varje dag men ett andsningshål är enormt viktigt. Unna dig att ha kul och stressa ner – minst en timme i veckan.

 

Sov
Prioriteringar i all ära men en sak som absolut inte får prioriteras bort är sömnen. Jag kommer inte rada upp alla hälsonackdelar, det kan ni använda google till, men kort sammanfattat: prioriterar du bort din sömn får du svårare att prestera.

 

Ät

Den andra saken du aldrig får prioritera bort är maten. Det finns så mycket konstiga uppfattningar hur man ska äta, vad man ska äta och varför man ska äta. Självklart är det absolut bästa att äta en perfekt balanserad kost men så mycket press behöver jag inte sätta på er. Däremot
– se till att äta övervägande hemlagad ”riktig” mat – Mc Donald är inte en särskilt bra privatlärare.
- se till att äta. Sluta äta är bland det dummaste man kan göra mot sin egen kropp. Äta bör man, annars dör man.

 

Stress hjälper inte
Det är lätt att när man tittar i sin kalender på måndag morgon och inser att man har en miljon saker att göra denna veckan och aldrig kommer hinna stressa upp sig näst intill atomläge. Det hjälper inte. Tro mig, jag har testat denna studieteknik hur många gånger som helst och varje gång blir jag besviken. Jag tror att varje människa måste hitta sin egen teknik för att stressa ner men ett hett tips är att när man känner stressen komma mot en som en tsunami - ta ett djupt andetag och säg till det själv; det ordnar sig. För det gör det. Varje gång. Men att stressa sönder är definitivt en omväg.

 

Säg ifrån

Lärare är hemska monster som är fulla av hat och endast vill plåga sina elever. Nej. Det är jättelätt att känna så och visst, det finns dåliga, oengagerade lärare men faktum är att många lärare är ganska vanliga människor som innehar ganska mycket sympati. Blir det alldeles för mycket och du känner att du inte orkar ta dig igenom berget av skolböcker – säg ifrån! Ofta finns det en lösning. Lärare är inte monster.


Krisläge – värsta tänkbara scenario

Även om man har planerat, prioriterat och tänkt så kan man hamna i en jobbig situation där man känner att man måste plugga dygnet runt. Då måste man fundera – vad är det värsta som kan hända? Vad händer om du inte hinner lämna in en inlämning i tid? Vad händer om du inte får MVG på ett prov? Vad händer om du inte orkar ta dig ur sängen en dag? En dag, ett prov, eller en kurs kommer inte rasera hela ditt liv för all framtid.

Men nu pratar vi om ett riktigt krisläge när du verkligen känner att du knappt kan andas under böckerna.

 

 

Summan av kardemumman

Om du hittills har överlevt alla terminsslut kommer du troligtvis att överleva även detta. Om du dessutom använder dig av det du har lärt dig alla dessa år i skolan och utnyttjar det faktum att du har varit i situationen tidigare kanske du inte bara behöver överleva - utan även kan leva.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0